Miten kulutusluottojen myöntämistä säädellään

Suomalaiset ovat jo vuosia käyttäneet luottokortteja, ja monia moderneja palveluita olisikin mahdotonta edes käyttää ilman luottotiliä. Kulutusluottojen myöntämistä ja luottoyhtiöiden toimintaa säätelevät monet lait, viranomaiset ja määräykset ja kulutusluotot ovatkin turvallinen ja luotettava rahoitusvaihtoehto kuluttajalle. Uusin, syyskuussa 2019 voimaan astuva kuluttajasuojalain muutos paranta tilannetta entisestään, kun lainojen nimelliskorko laskee 20%. Me Laina.fi:llä olemme tyytyväisiä lakiuudistukseen sillä se parantaa vastuullisesti toimivien yritysten asemaa. Lakimuutos tulee myös yhtenäistämään kulutusluottojen ehtoja, mikä on eduksi kuluttajalle ja mahdollistaa läpinäkyvämmän lainan myöntämisen.

Kulutusluottoja on ollut tarjolla Suomen markkinoilla jo pitkään, ja niiden sääntely on kehittynyt vuosien aikana merkittävästi. Vuonna 2009 kiellettiin kulutusluottojen antaminen yöllä iltayhdentoista ja aamuseitsemän välillä. Vuonna 2010 kulutusluottojen myöntäminen sallittiin vain yrityksille, jotka ovat rekisteröityneet Etelä-Suomen Aluehallintoviraston ylläpitämään rekisteriin. Rekisteriin hyväksytään ainoastaan sellaiset yritykset, jotka noudattavat hyvää luotonantotapaa- Lisäksi kulutusluottojen ehtoja kiristettiin myös vuonna 2013.

Tutustu Käyttölainaan tästä

Lait, viranomaiset ja järjestöt

Lainsäädännössä kulutusluottoja käsitellään muun muassa kuluttajansuojalain seitsemännessä luvussa. Kulutusluottojen tarjoamista valvovat ja niihin liittyvää neuvontaa ja ratkaisuja antavat Etelä-Suomen Aluehallintovirasto, kilpailu- ja kuluttajavirasto sekä yleiset tuomioistuimet. Euroopan tasolla toimintaa ohjaavat myös European Coalition for Responsible Credit (ECRC) -järjestön luotonannon kriteerit. Lisää tietoa löydät Kilpailu ja kuluttajaviraston sivuilta Voit tutustua tarkemmin ECRC:n vastuullisen luotonantajan kriteereihin seuraavista dokumenteista: http://www.responsible-credit.net/media.php?id=1651 tai http://www.responsible-credit.net/

Lue lisää vastuullisuudestamme

« Takaisin Blogin etusivulle