Käsiraha auto- ja asuntokaupassa

Moni meistä on varmaan jossakin vaiheessa elämää maksanut, tai tulee maksamaan, käsirahan tai vastaanottanut sen esimerkiksi asuntokaupan yhteydessä. Käsirahan maksu tekee kauppasopimuksesta sitovan.

Ostaja osoittaa käsirahan maksulla sitoutuvansa kauppaan ja myyjä saa samalla vahvistuksen kaupan toteutumisesta. Mikäli kauppa jostain syystä peruuntuisi, käsirahalla, tai osalla siitä, on myös rooli mahdollisten kustannusten korvaamisessa. Ostajan peruuttaessa kaupan, käsiraha jää ainakin osittain myyjälle ja myyjän peruessa kaupan, on ostaja oikeutettu saamaan käsirahansa takaisin. Käsirahaan liittyvät ehdot tulee aina löytyä kauppasopimuksesta.

Käsiraha asuntokaupassa

Kun asunnon ostaja on tehnyt myyjälle ostotarjouksen, maksaa ostaja myyjälle tarjouksensa vakuudeksi käsirahan. Tällä maksulla ostaja ilmaisee myyjälle, että tarjous on tehty tosissaan ja sitoutuu kauppaan ostotarjouksensa mukaisilla ehdoilla. Myyjää käsirahan vastaanottaminen sitoo siten, että myyjä ei saa myydä asuntoa käsirahan saamisen jälkeen kolmannelle osapuolelle. Mikäli ostaja jostain syystä kuitenkin vetäytyy kaupasta, jää käsiraha, tai osa siitä, myyjälle. Myyjän peruessa kaupan hän sitoutuu maksamaan käsirahan takaisin ostajalle mahdollisten korvausten kera. Käsirahan ehdoista tulee sopia jo ennen sen maksamista, ostotarjouksen yhteydessä.

Käsiraha luetaan osaksi koko kauppasummaa, joten kun lopullista kauppahintaa maksetaan, vähennetään käsiraha maksettavasta summasta. Asuntokaupoissa käsirahan suuruus on yleensä neljä prosenttia kauppahinnasta. Kauppahinnan suorittamisen jälkeen tai sen yhteydessä kirjoitetaan lopullinen kauppakirja ja asunnon omistusoikeus siirtyy myyjältä ostajalle.

Käsiraha autoa ostaessa

Uutta tai käytettyä autoa ostaessa mahdollisia rahoitusvaihtoehtoja on olemassa useampia. Auton voi maksaa yhdessä osassa tai sitten osamaksulla. Osamaksulla maksaminen on Suomessa yleistä ja siihen kuuluu usein myös käsirahan maksaminen kauppasumman ensimmäisenä maksueränä kauppakirjaa tehdessä. Mikäli ostajalla on olemassa vanha auto, joka annetaan kaupanteossa myyjälle, toimii vaihtoauto usein käsirahana tai osana sitä. Käsirahan suuruudella pystytään myös säätelemään osamaksuerien suuruutta.

Kannattaakin tehdä laskelmia, kuinka paljon käsirahaa kannattaa maksaa ja kuinka pitkään osamaksuja maksaa. Kun viimeinenkin osamaksuerä on maksettu, olisi hyvä, jos auton arvo olisi vielä riittävän suuri, jotta siitä voisi saada mahdollista uutta autoa hankkiessa hyvän korvauksen.

Laina.fi auttaa saamaan käsirahan kokoon

Kun olet ostamassa uutta asuntoa tai autoa ja tarvitset rahoitusta käsirahan maksamiseen tai sinulta puuttuu osa käsirahasta, tutustu silloin Laina.fi:n Kertalainaan tai Käyttölainaan. Kertalainaa voit nostaa 3500 euroon asti ja maksat sen takaisin tasaerissä joko vuodessa tai kahdessa vuodessa. Käyttölainassa voit asettaa luottorajasi 5000 euroon asti ja tehdä nostoja tilillesi silloin kun tarvitset ja juuri sen verran kuin tarvitset. Käyttölainaa voit maksaa takaisin joustavasti, joko minimikuukausierin tai vaikka koko jäljellä olevan summan pois kertamaksuna.

Laina.fi:n Käyttölainaa ja Kertalainaa haet kätevästi netissä ja päätöksen saat nopeasti. Netistä löydät myös helpot laskurit, kuten meidän oman lainalaskurin, joiden avulla näet lyhennyserien määrän ja summat sekä muut tarpeelliset lisätiedot. Tutustu nyt ja hae puuttuva osa tarvitsemaasi käsirahaan!

« Takaisin Blogin etusivulle